Rum for omsorg 

Solo show, 2022

KH7 artspace
Portræt under veer, 2022

Silver gelatin print
44 cm x 34 cm

Den niende måned, 2022
Silver gelatin print

44 cm x 34 cm

Uden titel (knyttet), 2022
Silver gelatin print

116 cm x 82 cm


Omsorgskrukke I (grandios skulptur), 2022
Gips, ståltråd, polyfilla

119 cm x 87 cm x 78 cm


Omsorgskrukke II (lukket skulptur), 2022
Gips, ståltråd, polyfilla

103 cm x 58 cm x 50 cm


Omsorgskrukke III (åben skulptur), 2022
Gips, ståltråd, polyfilla

90 cm x 66 cm x 57 cmRum for omsorg er et psykologisk univers, der berører menneskets essentielle behov for omsorg.

Omsorgskrukkerne fungerer som fiktive rum og berører trangen til mental og fysisk tryghed. De er organiske og bløde, og på overfladen fremstår de skrøbelige som porcelæn, mens de ved berøring afsløres som hårde og robuste. Deres abstrakte former og størrelse giver en fornemmelse af, at de kan rumme en krop og skærme den. Processen med at skabe omsorgskrukkerne, er på én gang en repetitiv handling, hvor arbejdet med at lægge lag på lag er gentaget igen og igen. De bliver genstande for omsorg. Arbejdet er en intuitiv performance, der refererer til det tidskrævende arbejde det er at yde omsorg overfor andre. Det er et arbejde der aldrig bliver færdigt, en omsorg der aldrig afsluttes. 


Billederne er selvportrætter taget under veerne inden fødslen af det andet barn i juli 2021. At dømme ud fra hendes ansigtsudtryk er billedet formentligt taget mellem to veer. Billederne er dobbelteksponeringer, og er taget på en rulle film, der er fotografier af to omgange. Derfor består hvert billede af to fotografier lagt oveni hinanden; fødsels-selvportrætter og billeder af græske landskaber. 

På det ene selvportræt er ansigtet lagt hen over noget, der ligner bølger i bevægelse, trækroner og en himmel. Der sker en sammensmeltning mellem mennesket og naturen – fødslen og naturen spejles i deres barskhed. Ingen af de to ting kan kontrolleres. Fødslen er domineret af både smerte og omsorg for det kommende barn, og kroppen bliver udgangspunkt for omsorgen. I det andet selvportræt er maven tilfældigt placeret over et bjerglandskab. Der er sammenfald i former; Buerne i den store mave, brysterne og bjerget. Det grandiose i at skulle give liv og det storladne i bjergformationen; Moder Jord.


Det store fotografi er placeret i forlængelse af de tre skulpturer. Størrelsen er afgørende, da fotografiet også fremtræder som en slags skulptur. Motivet er en skulptur i bevægelse.Fotografiet taler sammen med krukkerne gennem en spejling i farve og form. Med den diffuse fremtoning, er det dog svært helt at se, hvad det forestiller, men man fornemmer en koncentration af materiale i midten af billedet; en skulptur-krop. 

Fotografiet synliggør de mange gentagelser i rotationen. Gentagelserne bliver slørede og smelter sammen, ligesom kroppen og naturen.
Udstillingen er arrangeret af Foreningen for Samtidskunst og kurateret af Sara Duborg Døssing. 


Documentation and installationview from KH7 artspace, Aarhus 2022.

All documentation photos: Lotte Bækgaard.


Supported by Den Hielmstierne-Rosencroneske Stiftelse.